Šafrán, který vám nabízíme, je produktem rodinné firmy José Maríi Plumed z městečka a mekky šafránu Monreal del Campo – provincie Aragon. Rodina hospodaří na polích v údolí řeky Jiloca v nadmořské výšce 900m. Se studenými zimami, krátkým, ale horkým létem a výjimečnými povětrnostními podmínkami, byla tato oblast jako stvořena pro pěstování této vzácné rostliny.Veškeré práce probíhají tradičními metodami v souladu s přírodou a jen ručně. Sběr probíhá v říjnu a v listopadu. Není to jednoduché, neboť se musí pohlídat ten správný den (floráda), kdy začne kvést nejvíce květů. Od tohoto dne mají sběrači jen zhruba 20-25 dní na sklizeň. Trhá se při rozednění. Květy jsou ještě zavinuté a stigmata (jen 3 v každém květu, asi 100000 na sušený 1kg) jsou chráněna a vydrží čerstvá. Od 11 hodin dopoledne se květy rozvinou a sběr je obtížnější. Nakonec se odeberou čnělky (stigmata), která se suší (toustují) přes hedvábí při teplotě 30-35 °C. Tradiční rodinný přístup, šetrný k přírodě, a místo s výjimečnými geografickými a povětrnostními podmínkami předurčují španělský šafrán z Jilocy k tomu, aby se zařadil mezi nejlepší na světě.

Šafrán v malých dávkách zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a tím podporuje trávicí pochody. Snižuje hladinu krevních tuků a cholesterolu, má spasmolytický účinek. Působí inhibičně na agregační vlastnosti krevních destiček. Doporučuje se také při poruchách menstruace. Má účinek hypnotický, sedativní a antidepresivní. Existují také studie popisující účinek antikarcinogenní, antimutagenní, imunomodulační a antioxidační.